Hi oulls, kat sini Ms. R nak share satu lagi resepi fav Ms.R. Biskut coklat chip Famous Amos untuk korang buat for upcoming Hari Raya. Hehe...
Bahan-bahannya:-
- Butter (pakai Buttercup) - 250g
- Gula perang - 300g
- Tepung gandum - 380g
-Telur - 2 biji
- Baking soda - 1 tsb
- Esen vanilla - 3 tsb
- Chocolate chip atau cooking chocolate (di cingang) - 300g
Cara-caranya:-
1) Ayak tepung bersama baking powder dan baking soda.
2) Pukul butter dengan gula perang sehingga rata. Masukkan telur diikuti dengan esen vanilla.
3) Masukkan bahan yang diayak tadi (1), sedikit demi sedikit dan kacau adunan hingga sebati.
4) Korang masukkan choclate chip dan gaul rata (Tips: korang boleh simpan adunan dalam peti ais untuk mengelakkan biskut kembang berlebihan semasa membakar).
5) Sudukan adunan ke atas loyang dengan sudu kecil/besar. (Ikut cita rasa masing-masing. hehe..)
6) Panaskan oven terlebih dahulu selama 5 minit. Bakar selama 12-15 min (Depends on size biskut tu) pada suhu 150 ⁰C.
7) Biarkan biskut choclate chip tadi sejuk dlu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.💙
Semoga bermanfaat untuk Hari Raya nanti.😊 Kalau da cuba resepi ni don't forget to comment below guys.. Tq.
~ To be continued ~
No comments:
Post a Comment